כל המידע בכתבה הזה נאסף ממספר מקורות שונים, ביניהם מדריכים וסוכנויות. הוא נכון לינואר 2021. אם למישהו יש הערות, שאלות או תוספות בבקשה לכתוב בתגובות כדי שכולם יראו.
קורקובדו – הערות כלליות
- שמורת הטבע קורקובדו (Corcovado) ממוקמת בחצי-האי אוסה פנינסולה (Osa Peninsula) ונחשבת למקום הכי אינטנסיבי בקוסטה ריקה ואף בעולם מבחינת נוכחות בעלי חיים. זו גם הסיבה העיקרית להגיע אליה – ג'ונגל פראי ויפה יש בכל קוסטה ריקה, אך בעלי החיים שתמצאו בקורקובדו לא בטוח שתצליחו למצוא במקומות אחרים, בטח לא בכזאת כמות ותדירות.
- למיטב ידיעתי, אי אפשר להיכנס לקורקובדו ללא מדריך. ובצדק, כי המדריכים עוברים שנים של הכשרה ע"מ להגיע למקצועיות גבוהה והם מאומנים במציאת בע"ח, ומסתובבים עם טלסקופ שמאפשר לצפות בהם ולצלם אותם מרחוק. ללא מדריך סביר להניח שלא תמצאו הרבה בע"ח, מלבד כאלה שניתן למצוא בקלות בכל מקום אחר…
- כמעט כל מה שאפרט כאן בכתבה לא ניתן לתאם בעצמכם, מי שיכולים לתאם הם סוכנויות הטיולים או מדריכים עצמאיים בלבד. מומלץ בחום לתאם מולם כחודש מראש, כיוון שמספר המקומות מוגבל (ראו בהמשך) והביקוש גבוה.
- הסוכנות המומלצת היא Osa Wild שעובדת בכל חצי האי, כולל דרייק ביי ופוארטו חימנס (ראו בהמשך). אני יכול גם להמליץ על המדריך שאנחנו לקחנו (שהוא עצמאי אך עובד עם הסוכנות) שהוא רלוונטי רק למי שמגיע לפוארטו חימנס:
Jairo, +506-84506783.
כיצד מגיעים לקורקובדו
קורקובדו די מרוחקת משאר המקומות התיירותיים בקוסטה ריקה, ויש להגיע אליה במיוחד. העיירות העיקריות הקרובות לקורקובדו הן פוארטו חימנס (Puerto Jiménez) ודרייק ביי (Drake Bay), לכל אחת מהן ניתן להגיע או בנסיעה ארוכה (3.5 שעות ממנואל אנטוניו, 6.5 שעות מסן חוזה) או באמצעות 45 דקות טיסה במטוס קל של חברת Sansa מנמל התעופה בסן חוזה.
גילוי נאות: אנחנו טסנו לפוארטו חימנס ויכולים להעיד שהטיסה יפהפייה וחושפת את קוסטה ריקה במלוא הדרה!
בשתי העיירות הנ"ל, ובעוד נקודות נוספות בסביבתן (ראו מפה, באתר של סוכנות Osa Wild), ניתן ללון לפני הכניסה ואחרי היציאה מהשמורה, ולהשאיר את רוב חפציכם בזמן השהייה בתוכה. ישנן אטרקציות נוספות שהעיירות מציעות כמו קיאקים, שנורקלים, וטיולים נוספים, אך הן לא סיבה מספיקה כדי להגיע במיוחד אליהן.
הערה: חשוב לציין כי בפוארטו חימנס ניתן לשכור רכב מחברת Alamo המצוינת, בעוד שבדרייק ביי אין אפשרות לשכור רכב כלל. כך שאם אתם, כמונו, רוצים להתחיל את הטיול שלכם בקורקובדו ומשם לצאת עם רכב ליעד הבא שלכם – פוארטו חימנס היא האפשרות העדיפה.
עיירה נוספת היא לה פאלמה (La Palma), שגם היא קרובה לנקודת כניסה/יציאה לשמורה (לוס פאטוס, ראו בהמשך), אך זו נקודה פחות נפוצה (מסיבות שיפורטו בהמשך) ואין לה נמל תעופה משלה.
תחנות ריינג'רים, לינה ויציאה לטיולים
בקורקובדו יש מספר תחנות. התחנות שנמצאות בקצה השמורה ומיועדות לכניסה/יציאה רגלית ממנה הן:
- סן פדריו (San Pedrillo)
- לה ליאונה (La Liona)
- לוס פאטוס (Los Patos)
אפשר לצאת לטיולי יום ואף לישון בתחנות האלה, אך זה פחות מומלץ – אין הרבה פעילות בע"ח בסביבתן כיוון שהן נמצאות ממש בקצה השמורה. בלה לאונה יש אקולודג' די מיוחד למי רוצה להעביר לילה במקום מאוד מבודד מהעיר ומחובר יותר לטבע עם חוף יפהפה (ומוכן לשלם על זה לא מעט…). בסן פדריו יש שבילים המובילים למפלים יפים, אך מפלים יש בשפע בקוסטה ריקה ולא בשביל זה מגיעים במיוחד לקורקובדו.
התחנה הכי אינטנסיבית מבחינת נוכחות בעלי חיים וזו שמומלץ להגיע אליה היא סירנה (Sirena), בין השאר כיוון שהיא ממוקמת ממש על התפר שבין היער הראשוני (Primary forest) ליער שניוני (Secondary forest). אגב, בעבר היו גם סיורי לילה סביב התחנה בהם ניתן היה למצוא חיות שפעילות אחרי רדת החשיכה.
כיום יש איסור על הסתובבות בשמורה אחרי רדת החשיכה.
בתחנת סירנה ניתן (ואף מומלץ) לישון לילה אחד, יש בה 70 מיטות נוחות עם כילות, מקלחות (קרות) ושירותים נקיים, ומי שישן בה יכול לקבל גם ארוחת צהריים וערב ליום הראשון, וכן בוקר וצהריים ליום השני. אם יוצאים מוקדם לפנות בוקר (ראו בהמשך) אורזים לך את הארוחות לדרך. אנחנו יכולים להעיד שהארוחות בתחנה טובות ועשירות, כמובן מבוססות על המאכלים המסורתיים של קוסטה ריקה (אורז ושעועית, וכן פלנטיין שזו בננה מטוגנת) אך יש גם מנה בשרית והרבה ירקות ופירות.
בעבר היה ניתן להגיע לסירנה בטיסה (יקרה) במטוס קל, והמנחת עוד קיים שם, אך מזה מספר שנים כבר לא פעיל בשל הרצון להקטין את ההפרעה לבעלי החיים. כיום ניתן להגיע לסירנה רגלית או באמצעות סירה.
הערה: כרגע בתקופת הקורונה התחנה מוגבלת ל-50% תפוסה, כלומר 35 איש (כולל מדריכים, לא כולל אנשים שעובדים בתחנה).
כניסה ויציאה מהשמורה
כניסה/יציאה *רגלית* – אפשרית דרך 3 נקודות:
- סן פדריו – פחות מומלץ כיוון שהדרך בינו ובין סירנה סגורה. בעבר היה טרק בין סן פדריו ובין סירנה אך המקטע שבין יורונה (Llorona) ובין סירנה נסגר בשל הרצון להגן על אזורי המחיה והרביה של בעלי חיים בסכנת הכחדה כמו היגואר.
- לוס פאטוס – הטרק בין לוס פאטוס ובין סירנה אורך 24 ק"מ, נחשב יחסית קשוח ואינטנסיבי, מיועד למיטיבי לכת בלבד ואפשרי רק בשיא העונה היבשה.
- קראטה (Carate) – נקודת כניסה/יציאה מהשמורה, ממוקמת כ-2.5 ק"מ הליכה מתחנת לה ליאונה, וכשעתיים נסיעה קשוחה (כביש מאוד משובש ומלא בורות) מפוארטו חימנס. זוהי הדרך הרגלית הנפוצה להגיע/לצאת מסירנה (וגם זו שאנחנו עשינו) ולכן אפרט עליה:
הטרק בין קראטה ובין סירנה אורך כ-18 ק"מ סה"כ (כולל המקטע בין קראטה ללה ליאונה), ועשוי לארוך בין 8-12 שעות כתלות בקצב ההתקדמות, אך גם בתנאי הגאות: יש מקטע של כשעה בטרק שבו הולכים על חוף (אגב, זהו גם החלק היחיד בטרק שחשוף לשמש בצורה אינטנסיבית), שבו ניתן ללכת רק כאשר הגאות נמוכה. אם בטעות מגיעים אליו בגאות הגבוהה – צריך לחכות עד שהיא תרד. זו גם הסיבה שצריך לצאת לטרק הזה מוקדם מאוד בבוקר, בין אם יוצאים מסירנה לקראטה (סביבות 5:00-6:00 בבוקר) או מקראטה לסירנה (סביבות 7:00-8:00 בבוקר).
באופן כללי הטרק לא פשוט ומאתגר בגלל אורכו, אך מישורי ברובו ואפשרי לכל מבוגר (ראינו גם מבוגרים בני +60 עושים אותו). עם ילדים קטנים זה פחות אפשרי, מכיוון שהוא כולל חציית נהרות שחלקם עם זרם חזק שעלול להיות מסוכן להם (באופן כללי – הרבה חציית נהרות, תשכחו מנעליים יבשות).
כניסה/יציאה *ימית*
הדרך המומלצת להגיע לתחנת סירנה היא באמצעות סירה מהירה שיוצאת מדי יום מפוארטו חימנס או מדרייק ביי בשעה 6:00 בבוקר. יתכנו ימים שבהם אין סירה ולכן כדאי לברר מראש (בכל מקרה המדריך/סוכנות שמולם תתאמו אחראיים לוודא את זה). מדובר בשיט די קשוח של כשעה וחצי, מומלץ לא לאכול לפני כן…
ניתן גם לצאת מסירנה החוצה מהשמורה בסירה בשעה 12:00 לדרייק ביי או פוארטו חימנס. סירה כזאת עולה באופן פרטי כ-300 דולר, לכן מומלץ להתחבר לשותפים נוספים ואז המחיר מתחלק בין יותר אנשים והופך להיות משתלם. זה בהחלט משהו שסוכנות טובה יכולה לעזור לתאם.
טיפים חשובים
- כניסה לסירנה: סירה מהירה מפוארטו חימנס או דרייק ביי.
- לינה בסירנה כולל צהריים וערב ביום הראשון + בוקר וצהריים ביום השני.
- יציאה מהשמורה באמצעות הטרק לקראטה או סירה מהירה (רק אם יש מספיק אנשים שמצטרפים אליה).
- עלות כוללת של כל החוויה כולל מדריך: 300-350 דולר לאדם.
- מבחינת ההשפעה על הטיול שלכם – קחו בחשבון לילה נוסף לפני הכניסה לקורקובדו שבו תלונו באחת מהנקודות הקרובות לפארק. מומלץ בחום גם ללון בה לאחר היציאה מהפארק, כיוון שבין אם יוצאים בסירה ובין אם רגלית, זו שעה מאוחרת מכדי לנסוע ליעד הבא לפני רדת החשיכה, מה גם שיוצאים מהפארק מאוד עייפים (אך מרוצים!).
מקווה שהכתבה תעשה לכם סדר, אשמח לענות על שאלות נוספות בתגובות למטה.
את ההמשך של חופשת ירח הדבש שלנו תוכלו לקרוא כאן – קוסטה ריקה ומקסיקו
כאשר לוקחים טיול כולל לילה בקורקבדו האם כדאי לוותר על מנואל אנטוניו היות וזה דומה
ההחלטה אם לוותר על לילה במנואל אנטוניו תלויה בסופו של דבר בהעדפות ובסדרי העדיפויות שלכם. בעוד ששני המיקומים עשויים לחלוק קווי דמיון, כמו מיקומם על החוף והיופי הטבעי שלהם, הם מציעים חוויות שונות שעשויות לפנות למטיילים שונים.
מנואל אנטוניו (Manuel Antonio) הוא יעד תיירותי פופולרי הידוע בחופים הבתוליים שלו, ביערות הגשם השופעים ובשפע חיות הבר. ניתן ליהנות ממגוון פעילויות כגון שחייה, גלישה, טיולים רגליים ותצפית בחיות בר. העיירה מציעה גם מגוון שירותים לרבות מסעדות, ברים וחנויות.
מצד שני, הפארק הלאומי קורקובדו (Corcavedo) הוא אזור קטן יחסית ומבודדת יותר ומציעה חוויה שלווה ונינוחה יותר. העיר ידוע בחופים הציוריים ובאווירה השקטה שלה, מה שהופך את האזור לאופציה נהדרת אם את מחפשת אוירה שקטה ורגוע בסביבה של הטבע.
אם את מחפשת יעד תיירותי שוקק עם מגוון רחב של שירותים ופעילויות, מנואל אנטוניו עשוי להיות הבחירה הטובה יותר. עם זאת, אם אתם מעדיפים חוויה שקטה ומבודדת יותר, קורקובדו עשוי להיות היעד האידיאלי.