סיכום טיול משפחה לזוג + 2 ילדים (8.5, 5).
אקדים ואומר שהטיול שלנו היה בן שבוע לסופיה בלבד ולא כלל אטרקציות רגליות והליכות כאלו ואחרות כי אנחנו לא כאלו… אבל אין ספק שיש המון נוף ומסלולים לראות!
טיסה לסופיה:
טסנו הלוך חזור בטיסת Ryanair בשעות מעולות בשבילנו (המראה הלוך-12:30 והמראה חזור ב-09:10). לא היו בעיות מיוחדות.
דירה בסופיה:
שהינו בדירת 3 חדרים גדולה ונקייה מאוד מול מרכז TZUM, שם גם נמצאת מסעדת ירושלים הכשרה. שם הדירה: Superior Suite Sofia למידע נוסף לחצו כאן
על סופיה:
מה אגיד שלא נאמר פה כבר? יעד מפתיע, מעניין, זול מאוד – הכוונה לאטרקציות, לינה, מחיה ותחבורה (כי קניות באמת כמו בקניונים בארץ – לא מוצאים במחירי רצפה למעט בג'מבו/שווקים/וחנויות ספציפיות בקניונים כמו LCW וכדומה).
נכון, רובם שם לא ממש יודעים אנגלית אבל לא זכור לי שהפריע לנו באיזשהו שלב בטיול.
הבולגרי מטבעו טיפה טיפוס זעוף במקצת, מתחמם מהר, אבל פגשנו ונתקלנו בהרבה נותני שרות ואזרחים נחמדים מאוד.
חשוב לומר שאמנם צריך להיות זהירים (כמו בכל מקום בחו"ל), אבל לא מורגשת בכלל בעיית ביטחון ליהודים/ישראלים/דתיים ועל אף ששמתי כובע בגלל השמש, הסתובבתי הרבה פעמים חופשי עם כיפה על הראש.
עלה לנו כ-100 יורו ליום לכולנו (לא כולל 700 יורו הטיסות ו-400 יורו הדירה). היה קל לחשב לשקלים כי ליבה בולגרית אחת היא 2 ש"ח שלנו בערך.
מזג האוויר היה טוב מאוד. אין לחות והבקרים והערבים נעימים מאוד. במהלך היום חם אבל לא כמו בארץ כמובן. לדעתי, חודש אוגוסט הוא לא האידיאלי לטיול בסופיה כמו יוני למשל אבל יותר טוב מהארץ בתקופה הזו כך שיצא מעולה.
תחבורה בסופיה:
על אף שנסיעה במטרו/אוטובוס מ-א-ו-ד זולה, העדפנו לנסוע במונית בגלל המחיר/נוחות (10-15 ש"ח בממוצע לנסיעה).
אפליקציות חובה: Translate (עברית-אוקראינית), TAXIME להזמנת מוניות, Currency (חישוב המטבע ליבה לש"ח).
מילה על מוניות: תמיד להוריד אפליקציה וכך רואים את המחיר ואי אפשר לעבוד עליך. כל המוניות לקחנו דרך taxime (לא זוכת האפליקציות כמו UBER אבל ידידותית מאוד) למעט פעם אחת בודדה ש"חסכנו" 10 דק' כי הילדים היו עייפים אז לקחנו מונית של OK ביציאה מקניון פרדייז וכמובן – איך לא – שילמנו כפול.
חשוב: כשתכננו את הטיול – העליתי פוסט בקבוצת הפייסבוק וכתבו לי שיש יותר מידי קניונים בלו"ז… אבל אני שמח שלא הלכנו לכל מיני מקומות בחוץ, כי 1 – זה פחות אנחנו. 2 – חם במהלך היום. 3 – בואו, קניון בסופיה זה לא קניון בארץ. יש אטרקציות שם סבבה.
להלן לו"ז הטיול שלנו:
18/8 (ראשון)
הגענו לדירה בסביבות 16:00 (15 ליבה משדה"ת דרך מונית בעמדת המוניות).
התארגנו והלכנו לסופר לקניות בסיסיות (רשת LIDL הייתה לידינו).
אכלנו ארוחת ערב במסעדת ירושלים הכשרה וחזרנו לדירה כי היינו עייפים (ביטלנו טיול לילי במדרחוב ויטושה).
19/8 (שני)
ארוחת בוקר במסעדת ירושלים הכשרה (עשינו את זה פעם אחת והעדפנו לחסוך אז בשאר הבקרים הכנו ארוחת בוקר בדירה – חביתות, סלט וכו'). נורא מעצבן שאין שם גבינה כשרה לאכילה. סטארט אפ שיצליח ליזם האוכל החלבי בסופיה.
קנינו סים גלישה 15 ג'יגה ב-30 ש"ח מרשת A1 (כידוע יש 3 חברות: A1, ויוה קום וטלנור) – הייתה קליטה מלאה ומעולה (לא הייתה לי כזו בחו"ל אף פעם).
נסענו לפארק Borisova Gradina, שם הילדים עשו רכיבה על אופניים, ממונעים, מתקנים וכו'. יש שם גם את הפארק האתגרי "קוקולנדיה" אבל לא הלכנו לשם (לא התאים לנו). רצינו לעשות גם סוסים שם בפארק אבל היה חם ולא היה אפשרי מבחינתם (זה היה עולה אגב 60 ש"ח לחצי שעה. יש יותר זולים אבל זה היה כבר בפארק שם).
משם נסענו לג'מבו פלאזה הכי גדול בסופיה (כתובת: Бул. "Ботевградско шосе" № 525) שם חגגנו את החיים עם יחסית הרבה דברים. נכנסו גם לרשת הסופר פארם DM שם במתחם ורכשנו דברים. לדעתי אסור לפספס את המתחם!
ארוחת ערב במסעדת ירושלים.
20/8 (שלישי)
ארוחת בוקר בדירה ונסיעה לפארק המים (http://www.melnicite.bg) – אחד הימים הכי כיפים שלנו. היינו שם מהבוקר ועד 17:30. זה חצי שעה נסיעה מסופיה. 35 ש"ח לאדם. קודם כל, המקום מדהים ויזואלית, אין תורים (זה לא ימית 2000, גם אין להם כיסאות כתר שם…), יש כמה בריכות לקטנים וגדולים כולל מגלשות למבוגרים/ילדים וקטנטנים.
עשינו גם דייג במחיר בדיחה (10 ש"ח להשכרת חכה ועוד אוכל/תירס ב-5 ש"ח), קליעה למטרה, שור רודיאו, פינת חי (חיות מסכנות בחום) ובכלל ויש שם עוד דברים כמו שייט, סוסים ביום ראשון בלבד וכן טיול אופניים. לא לפספס!
עברנו בדרך חזרה לדירה בחנות האאוטלט המסכנה של ויקטוריה סיקרט. אין מה לבקר שם. המלאי דל וגם מה שיש כבר יקר (זה לא האאוט לט של ג'רזי גארדן בארה"ב).
ארוחת ערב במסעדת ירושלים (כן, התפריט מגוון).
21/8 (רביעי)
גן חיות (Sofia Zoo) – זה גן החיות המרכזי ומאוד נהנינו שם. זה לא הספארי בדרום אפריקה אבל מעביר כמה שעות ויש חיות שרואים ממש מקרוב ולפחות אותנו זה ממש עניין.
קניון RING המעולה (!) – עשינו שם משחקי וידאו (מתחם ענק), מכוניות מתנגשות, תערוכת דינוזארים מעניינת! לא הלכנו לקארטינג שם בסוף אבל כמובן שביקרנו שם בחנויות ורכשנו פה ושם.
אגב, יש גם צמוד לקניון איקיאה למתעניינים. לציין, שוויתרנו על Sofia outlet center הצמוד כי ראינו באתר שהמחירים גבוהים בשביל מה שרצינו.
בדרך חזרה לדירה עצרנו ב-Decathlon – שזה 2 דק' ברכב מקניון רינג (עשינו טיול רגלי של רבע שעה עד לשם) ולמי שמתעניין בבגדי/מכשירי ספורט – יהנה שם.
ארוחת ערב במסעדת ירושלים.
22/8 (חמישי)
שוק מקורה אליאנצ'י / lliyantsi Bazaar – היינו שם 4 שעות ורכשנו צעצועים/בגדים.
משם לקניון פרדייז (Paradise) – שם שיחקנו באולינג (60 ש"ח לכולנו לשעה), משחקי וידאו (מתחם ענק) וכן טרמפולינות JUMP כאלו בשם "Funtopia 28" ש"ח לחצי שעה או 36 ש"ח לשעה) – מאוד נהנו הילדים!
ארוחת ערב במסעדת ירושלים (איך לא).
23/8 (שישי)
ארוחת בוקר בדירה וביקור בבית חב"ד סופיה (קנינו לחמניות, אין מה לעשות שם בעיקרון מלבד ארוחות – ארחיב בהמשך).
מוזיאון MUZEIKO – מוזיאון מרשים וכיפי לילדים שמציג את העבר/הווה/עתיד כולל פעילויות נחמדות מאוד לילדים (כל יום בין 10:00-18:00 פרט ליום שני שסגור. ביום שישי הכניסה היא גם 10 ש"ח לאדם במקום 30 ש"ח לאדם!). לא לפספס.
משם למוזיאון הלאומי להיסטוריה של הטבע – WOW ! מוזיאון מדהים! אהבנו מאוד! לא לפספס.
משם הלכנו לסיור בבית הכנסת המרכזי (הרביעי בגודלו באירופה) ללא סיור מודרך כי לא הגענו בשעות הבוקר. לא לפספס!
ארמון הנשיא – טקס חילופי חיילי המשמר כל שעה עגולה!
עברנו ברשת הסופר פארם Lilly.
המשכנו לשוק הנשים (מחירים טובים לדברים שלאו דווקא זבלות, כמו נעלי ספורט וכו').
התארגנות בדירה לקראת שבת ואז תפילת ערב שבת בבית הכנסת המרכזי וארוחת שבת במסעדת ירושלים.
24/8 (שבת)
תפילה בבית הכנסת המרכזי (חוויה בפני עצמה).
ארוחת שבת במסעדת ירושלים.
טיול בפארק ליד ארמון התרבות + מדרחוב ויטושה היפה!
מנחה, ארוחה שלישית ותפילת ערבית והבדלה במסעדת ירושלים.
25.8 (ראשון)
חזרנו לארץ בטיסה של 09:15.
אטרקציות נוספות נבחרות חובה/רשות שלא עשינו אבל רבים מאוד עשו אותם:
- שבעת האגמים (עם/בלי רכבל) – נקודת התחלה: Lift to the 7 Rila Lakes (טיול ליום שלם)
- מנזר ואגם רילה
- טיול רגלי ב – Golden bridges – כתובת: Golden Bridges, 1616
- מפלי בויאנה – Boyana Waterfall – ממוקמים ליד המקום בסעיף הקודם.
- אגם פנצ'רבו – Pancharevo lake
- פארק בריכות – https://aquaclubkotvata.com/prices/
- וכמובן כל האתרים הרבים מחוץ לסופיה.
למטייל הדתי:
תראו, היום כבר אין ממש בעיה עם אוכל כשר או מסעדות כשרות בחו"ל, אבל דווקא מבחינת סופיה (בהשוואה למדינות מזרח/מרכז אירופה כמו קייב, בודפשט, פראג ועוד) – אין היצע של מסעדות:
מסעדת ירושלים – מסעדה טובה,טעימה, מבחר מגוון, המקום עצמו נעים, יפה, מרווח, והבעלים – הרב יעקב – איש זהב שעזר לי מכל הלב לפני ובמהלך הטיול בשאלות כאלו ואחרות. היינו שם כמו VIP כי אכלנו שם כל ערב כאמור… ובכלל כל הצוות שם נחמד ומאוד שירותי. לארוחות שבת עלה לנו 650 ש"ח לזוג ו-2 ילדים כאשר ארוחה שלישית היא ללא עלות ופתוחה ליהודי בולגריה (מדהים) כמו גם קפה ומאפה כל השבת. כן לציין, שלאניני טעם ואוהבי מסעדות שף – זה לא המקום הראשון שהייתי ממליץ אבל לסבירים פלוס זה מספיק בהחלט. לינק לאתר מסעדת ירושלים
מסעדה בבית חב"ד – במהלך השבוע צריך להזמין אוכל מראש ובסופ"ש להזמין מראש מקום לארוחת שבת. אנחנו לא אכלנו שם כי היה את מסעדת ירושלים בהפרש זעום של 30 ש"ח לאדם אבל זו עוד אופציה לאוכל כשר. חצי פנסיון לזוג ושני ילדים היה עולה לנו כ-530 ש"ח. לינק לאתר בית חב"ד
בסופרים (רשת BILLA, LIDL, METRO) יש מוצרים כשרים כאלו ואחרים ואפשר להסתדר.
באופן אישי, אני לא אוהב להביא אוכל מהבית, לכן חשוב לי להיות במלון/דירה שקרובה למסעדה כשרה. אמנם הפעם עשינו ארוחות בוקר בדירה אבל זה היה די פשוט.
אפליקציה למציאת אוכל כשר בעולם – Is It Kosher
בהצלחה לכולם ותהנו!