חזרנו מטיול חלומי של 7 ימים בקרואטיה ובוסניה (וקצת מונטנגרו) בחודש יוני ותחילת יולי עם רכב שכור (מנמל התעופה זדאר) והגיע זמן הסיכום.
יעדי הטיול בקרואטיה, בוסניה ומונטנגרו
- זדאר
- חבאר
- מפלי קרביצ'ה ומוסטר (בוסניה)
- קוטור (מונטנגרו)
- דוברובניק
- מקרסקה
- זדאר
המסלול בקרואטיה
זדאר
יום 1: הגעה בטיסה לזדאר (ריינאייר מפראג). שכירת רכב בנמל התעופה (הזמנה דרך אתר rentalscar, ספק enterprise, מאתיים יורו לכל השבוע). יום קליל בעיר העתיקה, שחייה וקפיצה למים במזח, ארוחת ערב ולילה טוב.
זדאר עיר עתיקה נחמדה, הרבה תיירות מקומית, לא פקוקה ועמוסה כמו דוברובניק, אבל בהחלט מספיקה למספר שעות. שווה לראות (ולשמוע) את אורגן המים שבטיילת וגם את המעגל הסולרי שנדלק בלילה. בנוסף, שווה לעשות סיבוב על החומה (חינם). מלון: Borelli Palace שמונים יורו ללילה, מלון נקי ויפה בתוך העיר העתיקה.
טיפ להזמנת בתי מלון בקרואטיה (ובכלל): אני לרוב לא מזמין מלון מראש (מקסימום יום קודם) כדי לאפשר גמישות וספונטניות מקסימליים, ולכן אני מחפש בבוקינג מה פנוי, אח"כ בודק באינטרנט מה מספר הטלפון של המקום ואז יוצר קשר ישיר עם בעלי המקום. במרבית המקרים יתקבל מחיר טוב יותר תמורת תשלום במזומן.
לקבלת הנחה של 15% בבוקינג לחצו כאן
טיפ חשוב לשחייה בקרואטיה: רוב החופים בקרואטיה הם עם חצץ. שווה לקנות נעלי שחייה (10 יורו ברוב החנויות) והן ישרתו אתכם לכל הטיול.
ספליט ואי חבאר
יום 2: נסיעה מזדאר לספליט, מעבורת עם הרכב לאי חבאר (המעבורת מגיעה לעיר סטארי גראד – Stari Grad) ומשם רבע שעה נסיעה לחוף Zaraće – החוף הכי יפה שהיינו בו בקרואטיה. אחר כך נסיעה לעיר חבאר, סיבוב בעיר וארוחת ערב. מלון: King's Landing בחבאר, מאה יורו ללילה, הזמנה ישירה בוואטסאפ. מיקום מעולה, נקי וחמוד.
טיפ 1: רוב המעבורות בקרואטיה מופעלות על-ידי חברת jadrolinija. לחברה יש אתר מצויין בו אפשר לקנות כרטיס מראש וכך לחסוך את החיפוש אחר הקופה ואת העמידה בתור.
טיפ 2: בחוף Zaraće יש שני חופים. הראשון עם מסעדה קטנה שנמצא בסוף הירידה עם הרכב משמאל, והשני חוף יפה הרבה יותר שנמצא מצד ימין (ירידה ברגל 2 דקות מהכנסייה הקטנה). כדאי ללכת לחוף השני, הוא יפהפה, שקט ורומנטי. היינו בחוף לבד! והיה מדהים. מצורפת תמונה.
טיפ 3: החוף הראשון מתאים יותר לילדים. בנוסף, יש בו מסעדה משפחתית וקטנה עם דגים טריים ועוד דברים טעימים. החוף נמצא 5 דקות הליכה מהחוף השני.
חוף מליני (Mlini)
יום 3: לקחנו סירת טקסי (יוצאת ליד מאפיית Mlinar) לחוף מליני (Mlini) שבאחד האיים הקטנטנים שנמצאים כ-20 דקות שיט מחבאר. היינו יום על החוף המקסים, חזרה אחה"צ לחבאר, עלייה למבצר (20 דקות הליכה – שווה את הטיפוס), ארוחת ערב ויציאה לבר. (בחבאר חיי לילה די מפותחים יחסית למקומות אחרים ברצועת החוף הקרואטית).
טיפ 1: כשמגיעים עם הסירה לאי כדאי ללכת 5 דקות לחוף Mlini ולא להישאר היכן שהסירה עוגנת. יש שם אווירה נחמדה יותר, צל מתחת העצים, מים נעימים מאוד לשחייה ושנורקלינג. אפשר לשכור שם סאפ (שווה) ומיטות חוף.
טיפ 2: הסירה הראשונה יוצאת בשעה 10:00 ואז כל 20 דקות. שווה לצאת מוקדם כדי לתפוס מקום בצל לפרוס את המגבת. הסירה חזרה יוצאת בשעה 16:00, 17:00 ו 18:00.
טיפ 3: אל תתעצלו לקחת שתייה, מגבות, פירות, חטיפים, שנורקלינג וכל מה שצריך להעביר יום שלם. אין שם איפה לקנות והסחיבה מהסירה היא ממש בקטנה. אנחנו קנינו שקית קרח בחבאר והיא שמרה לנו על הדברים קרים למשך כל היום.
טיפ 4: לארוחת צהריים אנחנו ממליצים על מסעדת (Tri Grede) שנמצאת בסמוך למקום עגינת הסירה ולא על המסעדה שנמצאת ב- Mlini.
בוסניה
יום 4: בבוקר נסיעה של כשעה ורבע (בכביש יפהפה) לקצה הדרומי של האי חבאר (Sućuraj) כדי לקחת מעבורת חזרה ליבשת (Drvnik). משם נסיעה (כשעה) לבוסניה למפלי קרביצ'ה (Kravica) ואחה"צ נסיעה לעיר מוסטר (Mostar). סיבוב בעיר וארוחת ערב על הנהר.
טיפ 1: המפלים מרשימים והמקום מאוד יפה ופוטוגני. המים קרים אך מרעננים ושווה להיכנס לשחות. כדאי מאוד לקחת קיאק כדי להתקרב אליהם (10 יורו לחצי שעה, שני אנשים) אחרת אסור לעבור את קו המצופים. ארוחת צהריים מומלצת מאוד במסעדה הראשונה שרואים מצד ימין בסוף הירידה במדרגות.
טיפ 2: מעבר הגבול פשוט וקליל. שוטר משועמם מחתים דרכון ושואל לאן נוסעים. מכיוון שזו מדינה שמחציתה מוסלמית, ניכרת בה תמיכה בעזה (ראינו כמה שלטים וגרפיטי) אז כדאי לשמור על פרופיל נמוך באשר למוצא הישראלי. מעבר לכך לא נתקלנו בשום יחס יוצא דופן.
טיפ 3: מוסטר נחמדה מאוד לשהות של מספר שעות ולילה. הגשר המפורסם יותר יפה משתיארנו, גם ביום וגם בלילה. האוכל בבוסניה טעים הרבה יותר לדעתי מאשר בקרואטיה ושווה לשבת במסעדה טובה על הנהר כדי להנות ממנו.
מונטנגרו
יום 5: נסיעה למונטנגרו דרך מפלי פרובליג'ה (Provalije) לפיקניק ושחיית צהריים. בהמשך נסיעה בכבישים עם נופים מדהימים ביופיים לעיירה קוטור שבריביירה המונטונגרית. סיבוב בעיר העתיקה החמודה מאוד וארוחת ערב.
טיפ 1: במעלה הנחל (7 דקות הליכה מהמפלים) יש דשא והמון מקומות עם כניסה נוחה למים שם אפשר לשבת לפיקניק (יש כמה צעירים ומשפחות מקומיות שמגיעות לשם בדיוק בשביל זה) ולהנות מהמים הקרירים והנקיים.
טיפ 2: מעבר הגבול למונטנגרו קליל גם הוא אך לוקח מעט יותר זמן (לנו לקח כ- 20 דקות כולל הפקק). שם מבקשים לראות גם רישיון נהיגה ואת מסמכי הרכב.
חזרה לקרואטיה
יום 6: נסיעה מקוטור לדוברובניק, סיור יום בעיר העתיקה, נסיעת אחר הצהריים למקרסקה (Makarska).
טיפ 1: אפשר ורצוי לקצר את הנסיעה אם לוקחים מעבורת של כמה דקות ו 5 יורו מ Lepetani ל Kamenari. החצייה של המפרץ במעבורת מוסיפה הרבה והנוף משגע.
טיפ 2: דוברובניק יפה מאוד אך עמוסה למכביר בתיירים ובפקקים. כשראינו את העומס פחות התאים לנו לוייב והחלטנו שלא להישאר בה ללילה כך שעשינו נסיעת אחה"צ למקרסקה הנעימה וארוחת ערב בעיר העתיקה.
טיפ 3: אם יש פקקים בכביש שמוביל לעיר העתיקה בדוברובניק אל תהססו לחנות בדרך ולעשות את שארית הדרך בהליכה. אנחנו חנינו בדרך וירדנו ברגל כרבע שעה עם הנוף של העיר העתיקה פרוש לרגלינו. גם חסכנו יותר משעה של פקקים, וגם נהנינו מהליכה כיפית. בחזור התנשפנו בעלייה אבל היה שווה את זה.
מקרסקה
יום 7 ואחרון: בוקר רגוע במקרסקה בעיר העתיקה, אחר כך כמה שעות של בטן גב בחוף מקסים בשם Punta Rata שנמצא רבע שעה צפונית למקרסקה. אחה"צ נסיעה לעיר טרוגיר (Trogir) לארוחת ערב מוקדמת ונסיעה חזרה לזדאר לשדה התעופה.
טיפ 1: מקרסקה עיירה חמודה ונעימה. העיר העתיקה קטנה וכיפית ויש בה מסעדות מצויינות. שינוי מרענן אחרי דוברובניק העמוסה. בהחלט מקום שווה לעצירה בין דוברובניק לספליט.
טיפ 2: גם העיר העתיקה בטרוגיר יפה וכיפית ושווה לעשות בה סיבוב.
סיכום הטיול בקרואטיה ובוסניה עם נגיעה במונטנגרו
זהו – היה טיול מעולה מכל הבחינות, מזג האוויר היה לטובתנו, והספונטניות איפשרה לנו להיות גמישים ולצאת מהמסלולים התיירותיים כשהיה צורך. סוף יוני הוא תקופה מעולה למי שיכול להרשות לעצמו, כיוון שניכר שבתחילת יולי קרואטיה כבר הופכת עמוסה יותר והמחירים עולים.
אם יש שאלות תכתבו בתגובות ואשתדל לענות. טיול מוצלח ונעים!