טיול בקהיר – היעד שאתם חייבים לבקר בו!

קהיר בירת מצרים, מטרופולין ענקי. העיר הכי גדולה באפריקה. כרך סואן מטורף, מטונף ויפה. עיר של רחובות מלוכלכים ומונומנטים עצומים השוכנים להם יחדיו. עיר בה בוהקת עוצמת התרבויות הקדומות לצד תשתיות קורסות. עיר שגדלה פרא מתוך עבר מפואר.

קהיר היא עיר אדירה ו-נוצצת. הרי היא אל קהירה – המנצחת. היא נמצאת במקום בו הנהר הארוך בעולם, הנילוס, מתפצל לדלתא שלו.

מה עושים בקהיר?

הנה הרשימה:

הפירמידות של גיזה

אחד מ-7 פלאי תבל. נבנו באלף השלישי לפני הספירה ומפרנסות את מצרים המודרנית גם היום. עיר המתים עם מצבור המאוזולאום הענקיים בצורת המשולש.

רצוי לא לוותר על כניסה לפירמידה של פרעה חיאופס ולא לוותר על הספינה בת מעל 4 אלף שנה שנקברה לרגלי הפירמידות ושרדה בשלמותה כדי להיות מוצגת לקהל התיירים. חטא גדול גם יהיה לוותר על הספינקס המרשים השומר אלפי שנים על עיר המתים. מומלץ לבוא 10 דקות לפני הפתיחה אחרת המקום מתמלא בתורים בלתי נסבלים.

פוסטאת

בירת מצרים המוסלמית החל מהמאה ה-7 לספירה (אם כי במקום הייתה עיר גם בתקופה הרומית) וכיום שכונה בקהיר. בעיר העתיקה והמיוחדת נמצאות הכנסיות העתיקות כולל הכנסייה התלויה מהמאה ה-3 לספירה כשמצרים הפכה למרכז נוצרי חשוב.

בפוסטאת היו גם בתי כנסת חשובים בהם בית כנסת איבן עזרא שבו התגלתה הגניזה הקהירית המפורסמת.

מסגד איבן טולון

אחרי שהחליפות המוסלמית הגדולה שייסדו יורשיו של הנביא מוחמד החלה מתמוטטת – שליט מקומי, מוחמד איבן טולון, הקים ממלכה משלו במאה ה-9 (עד הגעת הפטימים במאה ה-10) המסגד העצום שלו מרשים עד מאוד. יער של קשתות וצריח מסגד ייחודי.

מסגד חסאן

המסגד נבנה במאה ה-14 לאחר שהממלוכים, עבדים-לוחמים, לקחו את השלטון במצרים מידי יורשי צלאח א-דין (שבתורו שלקח את השלטון מהפאטימים). המקום הוא בעצם מדרסה ענקית ומרשימה. היא מזכירה מאט את המדרסות של מרכז אסיה (מהיכן שהגיעו רוב הממלוכים במקור).

שוק חאן אל חלילי

דמיינו את העיר העתיקה בירושלים רק גדולה פי 10. סגנון בניה ימי ביניימי שהשתמר היטב. רחובות על גבי רחובות של בנייה מזרחית קדומה וצפופה לצד במסגדי ענק עתיקים ויפים. זו קהיר העתיקה אשר מגרה את הדמיון וגורמת לו לעוף אל מחוזות סיפורי אלף לילה ולילה.

חובה ללכת שם לאיבוד כשמעבר לכל עיקול מסתתר מראה מופלא של עיר ערבית מימי הביניים.

מצודת צלאח א-דין ומסגד האלבסטר

קשה לפספס את מצודת האבן מימי הביניים שבראשה עומד המסגד הענקי בעל כיפות הכסף. המסגד דומה מאוד למסגדי הענק של תורכיה ובייחוד למסגד הכחול המפורסם.

למעשה, המסגד הכחול שימש השראה לבניית מסגד זה. אם זאת, יש כמה שינויים בסגנון שהיו ייחודיים לקהיר של המאה ה-19 שמחייבים ביקור במקום. חוץ מזה יש פנורמה נהדרת מחצר המסגד על העיר קהיר.

כיכר תחריר

היא המקום שבו התרחשה המהפכה של 2011. המהפכה שבה עלו לשלטון האחים המוסלמים ששלטו בארץ הנילוס במשך שנה אחת עד שהתרחשה מהפכה נוספת באותו המקום. סביב הכיכר עומדים מבנים קולוניאלים מרשימים ושמורים כמו גם חנויות ומסעדות. מרכז העיר שסובב את כיכר תחריר הוא פנינה אוריינטלית פוסט-קולוניאליסטית אמתית.

קברו של הנשיא סאדת'

הנשיא שנלחם בישראל במלחמת יום הדין, שחתם איתה את הסכם השלום ושילם על כך בחייו. הקבר שלו לוקח השראה מפאר מצרים הפרעונית ומגאוות הלאומיות הערבית- מצרית.

סאקרה

כ-40 דקות מהעיר נמצאת הפירמידה הקדומה מבין מכלול הפירמידות במצרים והיא פירמידת המדרגות של צ'וסאר. במקום אפשר להיכנס לפירמידה של אונאס, לצפות בעיר המתים המרשימה, לבקר בסרפאום, מערכת מערות קבורה לשוורים מקודשים, ולחזות באתר הקבורה של האציל מארארוקה שנמצא במסטבה, מאוזולאום של אצילי מצרים העתיקה.

פסלו של רעמסס ה-2 בממפיס (מוף)

מאט נותר מהעיר העתיקה אך מעט שרידים ניתן למצוא באתר המקסים לא רחוק מהסאקרה.

ונסיים בסונאטה של פרסי ביש שלי:

I met a traveller from an antique land who said: Two vast and trunkless legs of stone stand in the desert. Near them, on the sand, half sunk, a shattered visage lies, whose frown, and wrinkled lip, and sneer of cold command, Tell that its sculptor well those passions read.
Which yet survive, stamped on these lifeless things.
The hand that mocked them and the heart that fed.
And on the pedestal these words appear – "My name is Ozymandias, king of kings look at my works, ye mighty, and despair!"
Nothing beside remains. Round the decay of that colossal wreck, boundless and bare the lone and level sands stretch far away.

שתפו את העמוד

כתיבת תגובה

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
דילוג לתוכן