השלבים בקבלת פיצוי אם הטיסה התעכבה מא’ ועד ת’

מדרך פיצוי על עיכוב בטיסה

פיצוי בגין עיכוב בטיסה (פוסט ארוך אך שווה את זמנכם).

נתחיל מהסוף: היום הופקדו בחשבוני 1200 יורו ע"י חברת תעופה אירופאית עמה טסנו בספטמבר האחרון, בגין עיכוב של 3.5 שעות בנחיתה. זהו הפיצוי המלא המגיע לי ע"פ החוק האירופאי, ואני ביקשתי וקיבלתי אותו ללא סיוע מצד גורם נוסף כלשהו – חברה חיצונית או עו"ד. ואני כאן כדי לספר לכם איך עושים את זה. זה פוסט ארוך, אבל הוא יכול להיות שווה לכם לא מעט כסף.

אפתח בהבהרה: פוסט זה אינו מהווה סיכום משפטי ממצה של הדין החל על עיכובי טיסה, ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי. מי שחווה אירוע קיצוני או מורכב שבגינו נגרם לו נזק כבד שהוא מעוניין לתבוע, שיפנה לעו"ד המתמחה בתחום. אני כאן רק כדי לעזור, ללא תמורה ומטוב לבי ?, למי שהטיסה שלו התעכבה, לא נגרם לו נזק קולוסאלי (מעבר לעצבים ואולי גם פגיעה מסויימת בטיול), והדרך לקבלת פיצוי נאה תחת הדין האירופאי יותר קצרה ופשוטה ממה שהוא חושב.

אני כבר עשיתי את זה בשלושה מקרים מול שלוש חברות שונות, והכסף הגיע מהר, יחסית, ועם מעט מאוד מאמץ.

אציין כי ישנן חברות שמציעות שירות של גבית הפיצוי עבורכם. זה פתרון מצויין למי שאין לו זמן או כוח להתעסק עם זה בעצמו, כי הרי גם אם החברה תגבה עמלה של 25% מהפיצוי, עדיין ישארו לכם 75% מסכום של מאות יורו, מתנה יפה שלא התאמצתם בשבילה. העניין הוא, שלעשות את זה לבד זה באמת פשוט. לשיקולכם.

הטיסה התבטלה, התעכבה או שסורבתם לעלות עלייה? הייתם תקועים בקונקשיין ארוך בשדה תעופה ולא יודעים איזה פיצוי מגיע לכם? החברה… מתמחה בפיצוי בכל הנושאים אשר קשורים לטיסות ועוזרים לכם לקבל את הפיצוי המגיע לכם עד 600 יורו לנוסע!

אז קודם כל, מה זה תקנה EC 261/2004?

תקנה EC 261/2004 בדין האירופאי מעניקה פיצויים של עד 600 יורו לנוסע במקרה של עיכוב טיסה, ביטול, או מניעת עליה לטיסה שעונה על תנאי החוק. אני אתמקד כאן בעיכוב, שהוא המקרה הנפוץ ביותר.

על איזה טיסות מדובר?

כל טיסה, לא משנה של איזה חברת תעופה, שהמריאה ממדינת האיחוד האירופי, *או* כל טיסה של חברה אירופאית שהמריאה ממקום אחר, ונחתה באירופה.

על איזה עיכוב מדובר?

בניגוד לטעות נפוצה, העיכוב על פי דין זה לא נמדד בשעת ההמראה אלא בשעת הנחיתה. לפעמים הטייס "נותן גז" ומקצר את זמן הטיסה אחרי עיכוב בהמראה, כך שיש הבדל. אם טיסתכם התעכבה כך שנחתתם מעל 3 שעות אחרי השעה שנקבעה בכרטיס שרכשתם – אתם זכאים לפיצוי.

גובה הפיצוי המקסימלי הוא 600 יורו לאדם, והוא משתנה לפי כמה פרמטרים:

דוגמא א' (שעות)

עיכוב של 4 שעות ומעלה יזכה בפיצוי מלא, בעוד שבין 3 ל-4 רק למחצית מהסכום.

דוגמא ב' (פרמטר נוסף הוא מרחק הטיסה)

במידה וטיסתכם כוללת קונקשן אחד או יותר (כלומר יש שני לגים של טיסה או יותר תחת אותו כרטיס), השעה הקובעת לצורך קביעת הזכאות לפיצוי היא שעת הנחיתה ביעד הסופי.

כך, למשל, בטיסה עם קונקשן אחד, אם נחתתם באיחור של שלוש ורבע שעות בלג הראשון, אבל הספקתם להגיע לטיסתכם הבאה ונחתתם ביעד הסופי ללא איחור מזכה, לא תהיו זכאים לפיצוי רק כי הטיסה בלג הראשון התעכבה והקונקשן התקצר.

איך לדרוש את הפיצוי?

אוקיי, אז הטיסה שלכם חוסה תחת הדין האירופאי, והיא נחתה ביעד הסופי מעל שלוש שעות אחרי היעד המתוכנן. מה עושים?

פשוט – שולחים לחברת התעופה מייל, בכתובת שירות הלקוחות שלה שתמצאו באתר הרשמי של החברה, בו תציינו את פרטי הטיסה המלאים, מאיפה המריאה ואיפה נחתה, תאריך, מתי אמורה היתה לנחות ומתי נחתה בפועל, את פרטיכם המלאים (ציינו את פרטי כל הנוסעים שהיו תחת הזמנת הכרטיסים שרכשתם), מספר ההזמנה PNR, ובקשו לקבל פיצוי* על-פי תקנה EC 261/2004.
* גובה הפיצויים המקסימלי הינו 600 יורו לאדם. ייתכן ותהיו זכאים לפחות על פי חוק. תוכלו לבדוק זאת באינטרנט, בהתאם לנסיבות שלכם, או פשוט לכתוב 600 ומקסימום יחזרו אליכם עם תגובה שאתם זכאים לסכום אחר.

אז מה השלב הבא?

מחכים לתשובה. מן הסתם, כל חברה מתנהלת קצת אחרת. בכל מקרה, יבקשו מכם כנראה פרטים נוספים, כמו מספרי דרכונים, שתחתמו להם על מסמך העדר תביעות, ואם היו בטיסה קטינים אז גם על תצהיר על כך שאתם מקבלים את הפיצוי עבורם, וכמובן את פרטי חשבון הבנק שלכם לצורך העברת סכום הפיצוי.

דוגמא:

עם שלושת החברות שאני גביתי מהן פיצויים היו מעט התכתבויות במייל, ותוך שבועות ספורים הכסף הועבר לחשבוני. יתכן ושפר עלי מזלי, וחברות אחרות מקשות יותר.

אפשר כמובן לנדנד להם במייל, בטלפון, או אפילו בפייסבוק או בטוויטר. אבל קצת סבלנות והם משלמים בסוף.

אם לא – תמיד תוכלו לפנות לאחת מחברות הגביה או לעו"ד שעוסקת בתחום.

עוד שתי הערות קטנות:

ייתכן שבגין העיכוב מגיע לכם גם מזון, שתיה, הלנה והעברות אליה, הכל תלוי בנסיבות. אל תהססו לפנות במקום לנציגי חברת התעופה שלכם ולשאול אותם. בעיכוב האחרון שלנו, של שלוש וחצי שעות בקונקשן, ניגשתי לדלפק החברה בשדה, וקיבלתי שוברים לכריך ושתיה. אם לא הייתי שואלת לא הייתי מקבלת. בעיכוב קודם שהיה דרמטי יותר, קיבלנו הלנה, העברות, ושתי ארוחות מלאות לכל נוסע. כל אלה לא באים במקום הפיצוי הכספי ולא מקוזזים ממנו, אלא מתקבלים בנוסף אליו.

יש חברות שמציעות פיצוי מוגדל אם תרצו לקבל אותו בצורה של קרדיט לטובת רכישה עתידית של כרטיסים מאותה החברה. בעיכוב האחרון הציעו לי תוספת של 60 יורו לאדם תמורת המרת הזיכוי בקרדיט. אני בחרתי לסרב להצעה ולקבל לחשבוני את הכסף, אבל אם אתם ממילא מתכננים כבר את הטיול הבא, ואם התוספת קצת יותר משמעותית מ-60 יורו, אולי שווה לשקול את זה…

סיכום

כאמור, פוסט זה אינו מהווה ייעוץ ואינו ממצה את הנושא. אני אינני מומחית בדין הזה, כמו כל סוגיה משפטית יתכנו עוד אינספור הסתעפויות מעבר למה שנכתב כאן, ואני לא לוקחת שום אחריות.

אבל במקרים של עיכובים סטנדרטיים של מעל 3 שעות נחיתה ביעד הסופי יש לכם סיכוי מצויין באמצעות כתיבת מייל בעצמכם לראות את הכסף די מהר. בהצלחה!

שתפו את העמוד

כתיבת תגובה

  • מירי 26 ינואר 2020 22:00 at
    מירי 26 ינואר 2020 22:00 at

    יופי של מידע. תודה.
    האם אותו פיצוי ניתן גם כשנוסעים בחברות לואו קוסט?

  • יסמין וגמן נגב 25 ינואר 2021 19:11 at
    יסמין וגמן נגב 25 ינואר 2021 19:11 at

    בתור כותבת המאמר הנ"ל, ולאור ההתפתחות המפתיעה והמצערת בעולם התעופה כתוצאה מוירוס הקורונה, מצאתי לנכון לפרסם כאן עדכון בנוגע לתקנה EC 261/2004 שעליה כתבתי במאמר, ושמכוחה ניתן הפיצוי בגין עיכוב בטיסה ("התקנה"), למקרה שמישהו יגגל ויגיע אליו בימים אלה.
    אני שוב מסייגת שאינני עו"ד המתמחה בדיני התעופה, ואין בדבריי אלה כדי להוות ייעוץ משפטי בשום צורה או אופן.
    נודע לי כי בעקבות אירועי הקורונה, ה-EC Commission, שהינו הגוף המחוקק של האיחוד האירופאי, פרסם הנחיות בנוגע לפרשנות התקנה, ולפיהן התקנה לא תחול כאשר העיכוב נבע בקשר לקורונה. התוקף המשפטי של כל מקרה יקבע בבתי המשפט, אבל מסתמן שהמאמר שכתבתי כפי הנראה איבד מהרלוונטיות שלו, לפחות בתקופה הנוכחית (בטח שאיבד בתקופה בה השמיים נסגרים)…
    מעניין יהיה לראות מה יעלה בגורלה של התקנה אחרי שהקורונה תעבור ועולם התעופה יחזור לפעול. בהחלט ייתכן שהתקנה תבוטל או תשונה, לאור המצב הקשה שחברות התעופה נקלעו אליו. נחכה ונראה.
    בתקווה לימים טובים יותר בקרוב, העיקר הבריאות.

  • צחי 28 ינואר 2022 21:49 at
    צחי 28 ינואר 2022 21:49 at

    מעוניין להגיש תביעה

  • יבגני 15 אוגוסט 2022 10:03 at
    יבגני 15 אוגוסט 2022 10:03 at

    בכוונתי להגיש תביעה לפיצוי נזקים בבית המשפט לתביעות קטנות בתל אביב נגד חברת תעופה בריסל אירליין שביטלה את הטיסה 12 שעות לפני מועד המראה. סיבה לביטול – שביתה בנמל התעופה בחו"ל.
    חברת התעופה החזירה את עלות הכרטיסים בלבד. עקב ביטול הטיסה בפרק זמן הקצר של 12 שעות לא היה אפשרות לביטול מלון. גם עבור ביטול רכב שכור פחות מ-48 שעות שילמתי כנס ביטול.
    סה"כ נזק ישיר כ-900 $.
    לא ניתן לכמת את עוגמת הנפש, חודשי תיכנון למסלול של שבועיים , מלונות, טיולים וכו'.
    מה הסיכוי לזכות במשפט?
    תודה מראש.

    • AlexAdmin 15 אוגוסט 2022 10:05 at
      AlexAdmin 15 אוגוסט 2022 10:05 at

      שלום רב,
      המלצתנו היא לפנות לעו״ד אשר מתמחה בתחום על מנת לקבל תשובה מדוייקת שכן אנו אתר טיולים ולא יכולים או יודעים להמליץ בקשר לנושאים משפטיים.

  • נוח 28 אוגוסט 2023 16:05 at
    נוח 28 אוגוסט 2023 16:05 at

    איך ניתן להוכיח כי הטיסה התעכבה ב3שעות +45 דקות בעוד שהחברה טוענת שהטיסה התעכבה בפחות מ3 שעות שקר גס

    • אלכס לגקוב צבל 28 אוגוסט 2023 19:45 at
      אלכס לגקוב צבל 28 אוגוסט 2023 19:45 at

      שלום נוח,
      צריך לבדוק בלוח טיסות מתי יצאה הטיסה ומתי נחתתם. תפנו לחברה שמתמחה בתחום זה יעזור לך.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
דילוג לתוכן