כל מה שצריך לדעת לפני טיול לצ'רנוביל באוקראינה

כבר המון המון זמן שאני סקרן לגבי צ'רנוביל, רצה הגורל ועם נסיעתי משודרת בדיוק סדרת הטלוויזיה המצויינת של HBO, שהעלתה את הנושא, לא בצורה גראפית-היסטורית משעממת, אלא נתנה תוכן אנושי שכל כך היה חסר עד כה בהקשר לסיפור העגום של צ'רנוביל.

כבר עכשיו כדאי לומר:

"צ'רנוביל זה לא משחק ילדים. זה אתר שלפני 33 שנים התרחש בו אולי האסון הגרעיני-אקולוגי הגדול ביותר שידעה האנושות. אינני ממליץ ואינני לא ממליץ לבקר במקום – כל אחד לפי הבנתו".
עומרי גלפרין

*כתבת הטלוויזיה מאת תוכנית הטלוויזיה 'רואים עולם' (כאן 11). בימוי, צילום, הגשה: עמרי גלפרין

בכל מצב, אני אכתוב בסוף הפוסט שם של חברה ספציפית ומדריך ספציפי שליוו אותי בביקורי במקום, כך שאם מי מכם כן ייסע, לפחות יקבל סיור איכותי ומעניין.

מקייב לצ'רנוביל

טיול לצ'רנוביל באוקראינה (לא לנשים בהריון!!! רק למבוגרים מעל גיל 18).

היציאה לטיול היא מהעיר קייב, בירת אוקראינה (כדרך אגב עיר מגניבה לגמרי, קצבית, זולה ותפרגנו לעצמכם בה כמה ימים). מיניבוס של כל החברות שמפעילות את הטיול לצ'רנוביל ייאסוף אתכם מקייב.

לאחר איסוף והרשמה (בלי הדרכון איתכם לא תצאו לביקור) יוצאים לשעתיים נסיעה בדרך מישורית, בין עיירות קטנות.

לטעמי אין טעם לבצע טיול בן יומיים הכולל לילה בצ'רנוביל, אלא אם תצאו לצורכי עבודה, כפי שאצלי כעיתונאי. טיול חד יומי יענה בהחלט על הצורך הסקרני.

טיול לצ'רנוביל באוקראינה – ההגעה:

תגיעו לשער הכניסה בצ'רנוביל. שני חיילים-שומרים עוברים בין כלל האוטובוסים ואוספים דרכונים. תקבלו מעין שרשרת שעליה מעין דיסק און קי. השרשרת תלווה אתכם כל המסע עד לתומו, אז תחזירו אותה בשער והיא תעבור בדיקה על מנת לראות שאין בה מידע על חריגה בקרינה.

אם יתגלה מידע כזה הוא יועבר לחברה שארגנה את הטיול והם יעבירו אותו אליכם.

המדריך שלי, סיפר לי שביצע כמה אלפי טיולים (300 בשנה ב – 10 השנים האחרונות) ומעולם לא היתה חריגה שהצריכה התערבות. "קבלת הפנים" בשער הכניסה משרה אווירה סובייטית והמתנה של לעיתים שעתיים – תביאו טאקי.

כעת נכנסים והמסע המסקרן מתחיל. זהו, אתם בעיר צ'רנוביל עצמה, רחוקים ברגע הכניסה כ – 30 קילומטרים מהכור. הטיול כולו משלב אוטובוס והליכה רגלית.

למען ההיסטוריה, צ'רנוביל הוא שם כולל ולא מדוייק לסיפור הזה. למעשה מדובר ב- 270 כפרים ועוד שתי ערים גדולות, צ'רנוביל ופריפייאט, שפונו בתוך שעות. הכניסה לעיר פריפייאט לתחושתי היא ליבת הטיול מבחינת עניין והיא גם צמודה לכור להבדיל מצ'רנוביל.

שער הכניסה לעיר הינו במרחק 10 קמ' מהכור, וגם כאן שוב ישנם שומרים ובדיקות.

פריפייאט מעצימה את התחושה: בניינים נטושים, מגרש כדורגל שהפך ליער, בניין עיירה נטוש, מסעדות, בית מלון ולונה פארק שאמור היה להפתח חמישה ימים אחרי הפיצוץ. רכבים מוטלים, שלדי מתכות, מוסך מחליד, ספינה שקועה באגם העיר וצמחים גדלים מתוכה ועוד.

לא מרבים לשוחח על זה, אבל עובדתית, במהלך השנים נעשו כאן מעשי ביזה של רכוש נגוע בנשורת. חלק גדול מהרכבים הנטושים נותרו ללא מנועים, הרבה בתים ריקים מציוד (אסור להכנס כיום למבנים!), כך שמשהו מתפקשש כאן בביקור בהיבט הזה.

הכור: ממשיכים בנסיעה של מספר דקות – תלוי באופי בניית מסלול הטיול, בכל פעם משנים את הסדר, אבל את העיקר תראו בכל מצב – מרחוק תבחינו בכיפה בוהקת. זה הכיסוי של כור מספר 4 הנודע.

הכיסוי נבנה לפני שנים בודדות והמטרה שלו להפחית נזקים מיידים ועתידיים. תחילה תראו את הכורים שלא הושלמה בנייתם: 5 ו-6, אחרי זה את 1-2 ואז תתקרבו עד למרחק של כ – 200 מטרים מכור 4. הגעתם למעשה לליבת העניין.

קרינה:הטיול יכול להתקיים אך ורק על ידי חברות מורשות ועם מדריכים שעברו הכשרה (נשבע לכם, ראיתי שלט: "דרושים מדריכים-שכר גבוה" ?). המדריכ/ה נושאים כל העת "גייגר" שעושה תיקתוקים בלתי נגמרים.

הם יודעים מה מותר ומה אסור. לעיתים רמת הקרינה משתנה באותה נקודה בתוך דקות. תזוזו 4-5 מטרים והופ צונחת רמת הקרינה. מדהים!

רמת הקרינה ביחס: אני לא מדען גרעין, לא אטום וגם לא רדיולוג. אני מעביר לכם את הנתונים כפי שאמר לי המדריך. אם הם נכונים או לא – וואלה, אין לי מושג וטוב להטיל ספק (ואם יקראו אנשי מקצוע, מעניין יהיה לשמוע את דעתכם בתגובות). בכל אופן כך אמר לי המדריך:

  • 8 ימי טיול שווים לאקס ריי/צילום חזה אחד.
  • 600 ימי טיול שווים לביצוע CT אחד.
  • 45 דקות טיסה שוות לקרינה של יום טיול אחד.

במהלך הסיור תקבלו ארוחת צהריים בעיר צ'רנוביל בסגנון איכילוב (מצורף תצלום). לפני הכניסה לחדר האוכל ייסרקו את הגוף שלכם. אל תצלמו כלום בחדר האוכל כי העובדים ייצעקו עליכם.

הרשמה:

כמעט ולא ניתן להרשם מהיום למחר. עניין מורכב שדורש התנהלות ואישורים רשמיים של החברה המארגנת מול השלטונות עם פרטיכם.

בטיחות:

  • נעליים סגורות
  • מכנסיים וחולצה ארוכים
  • אסור לגעת בכלום!!
  • לא להסתובב אלא רק בסביבתו של המדריך
  • לא לאסוף מזכרת (אבן, עלה, גרפית….)

לינה:

כאמור, המקום באווירה סובייטית. העובדים שם עמוק במנטליות הזו. יש בצ'רנוביל 3 אכסניות שההרשמה אליהן מאורגנת על ידי חברת הטיולים.

תנאי הלינה – קטסטרופה. חוויה שנעה בין מטורפת להזויה לחובבי הז'אנר.

כלבים: כ-300 כלבים משוטטים בסביבה. בחייאת, לא לגעת בהם. כן להאכיל אותם. מעודדים את זה. אלה לא כלבים כפי השמועות שהפכו למעין זאבים בהתנהגותם.

הם לא טורפים ולא מסתובבים בלהקות. ככל הכלבים, מחפשים חברה ואזורי מזון. לפני כמה שבועות הגיעו זוג אמריקאים לכמה ימי טיול במטרה להאכיל את הכלבים, לשחק וללטף אותם.

לבקש: לא לפסוח על בית הילדים הנטוש בכפר קופצ'י-מרטיט!

אם תסעו לבסוף למקום (כאמור- שקלו זאת בכל מצב היטב, זה לא חנות גלידה).

ממליץ לחלוטין על חברה בשם Gamma Travel. נסו לבקש שהבעלים ניקולאי ידריך אתכם (כיום הוא אישית מדריך עיתונאים, VIP וכדומה. אבל שווה לנסות ולבקש.

בחור מקסים עם אנגלית מעולה וידע בלי סוף. הבטיח שייתן לחברים שלי 10 אחוזים הנחה, אז אל תתביישו ותגידו שאתם חברים שלי – כל ישראל חברים ?

זה האתר שלהם: gamma-travel.com

העשרה:

  1. תופתעו אבל גם היום מתגוררים כ – 5000 עובדים בצ'רנוביל העיר.
  2. כ- 2000 עובדים מידי יום נכנסים לעבוד צמוד לכור 4 (יש כאן סוכן שמבין בביטוח חיים?)
  3. במספר כפרים חזרו התושבים להתגורר, חודשים בודדים לאחר הארוע. כיום יש שם בייחוד נשים מבוגרות מאוד-בבושקות. היות והייתי בטיול פרטי, ביקרתי שם והחוויה היתה מיוחדת והייתי אומר – מרגשת.
  4. אם תהיו בקייב ולא תרצו לצאת למסע לצ'רנוביל, אז יש בעיר עצמה את "מוזיאון צ'רנוביל". יש שם חפצים אוטנטיים (מוגנים תחת זכוכיות) ופרזנטציה שתספק מידע רב.
  5. במבצע של 3 שבועות עם תורמים חיצוניים נתפסו כמעט כלל הכלבים ועוקרו. הוצמד להם תג זיהוי לאוזן ומונה קרינה.
  6. באזור הקרוב לכור 4 מצלמת הוידאו שלי השתבשה וכתבה בהערות שיש בעיה עם שדה מגנטי, כך שחצי כתבה צולמה בנייד שלי. האם זה קשור לקרבה לכור… לא יודע אבל העיתוי היה קצת מבהיל.
  7. בשנת 2018 ביקרו 68,000 מבקרים מהעולם. צופים הכפלה ב – 2019.
  8. עשיתי טיול מאוד מקיף באתר, אחד על אחד עם מדריך כל יכול, שלדעתי יתעורר בוקר אחד עם זנב.
    אם יש לכם שאלות, מוזמנים לשאול אותי בתגובות ואם אדע אשיב בכיף. הייתי בעוד נקודות שונות במקום, הרדאר הענקי, בתוך מגדל הקירור של כור 5 שבבנייה וכו'- אבל את עיקר תיאור הטיול והחוויה ניסיתי להעביר לכם בפוסט הנוכחי.

התמונות והוידאו שכאן אינם לשימוש מסחרי או אחר, אלא רק באישור עומרי גלפרין.  עמרי גלפרין הנו עיתונאי בתחום התיירות והמסעות.

שתפו את העמוד

כתיבת תגובה

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
דילוג לתוכן