טאפאס והעיר הגדולה – בלוג מורחב על האוכל בברצלונה

לא אחת יצא לי לשמוע תיירים ישראלים מתוסכלים ומאוכזבים מהחווייה הקולינרית שלהם בברצלונה. הם לא מוצאים כמעט ירקות בתפריט, טוענים שהמנות קטנות (כן חברים, זה כל הרעיון בטאפאסים) ולבסוף – מיואשים ומתוסכלים הם מוצאים עצמם במקדונלדס ו-KFC (סיפור עצוב ואמיתי).

כמדריכת טיולים המכירה את ברצלונה וכמעט כל מסעדה בה כמו את כף ידי- יש בתוכי דחף עצום להוכיח לישראלים אחרת. כי לא רק שהקולינריה המקומית עשירה ומגוונת, המטבח הספרדי ובפרט המטבח הקטלאני נחשב לאחד המטבחים המשובחים בעולם הקולינארי.

מהו מטבח ים תיכוני ומטבח ספרדי בעצם?

לפני שאתחיל לנסות ולשכנע אתכם, חשוב לי לומר- לפני שאתם נוחתים בעיר הטפאס, האמנות והכדורגל, השתדלו להגיע טאבולה ראסה, והשתדלו לא לשפוט את הקולינריה המקומית. כי חוץ מהעובדה ששתי המדינות הן ים-תיכוניות וחולקות אקלים חמים ונעים, לא תמצאו דמיון בין המטבחים.

כמו שבישראל לא מייצרים פסטה ופיצה כמו באיטליה, כך גם בספרד לא מכינים סלט ערבי קצוץ עם טחינה. בוא נעשה ניסוי קטן… מה עולה לכם לראש כשאתם שומעים את המושג ״מטבח ים תיכוני״? אני יכולה לנחש שצצים בראשיכם מגוון של מאכלים ואכן, אם נעבור מדינה מדינה על הים התיכון כמו ישראל, יוון, צרפת, איטליה וספרד- נגלה שבפועל – לא ניתן לאגד את האוכל הים תיכוני תחת קורת גג אחת.

הבסיס המשותף במטבח של כל המדינות הללו הם שלושה מרכיבים מרכזיים: שמן זית, חיטה וגפן.

מעבר לשלישייה הזאת – המטבח הים תיכוני כה מגוון וכה ססגוני שלדעתי המושג ״מטבח ים תיכוני״ אפילו לא באמת קיים.

הירקות הדומיננטים בים התיכון משתנים מאזור לאזור, וכך גם סוגי הגבינות והבשרים. בישראל למשל אנו רגילים לגבינות רכות כמו הקוטג׳, הלבנה, והיוגורט. לעומת זאת, ספרד מתגאה בגבינות הקשות והשמנות שלה כמו גבינת המנצ׳גו.

בישראל – הבשר העיקרי הוא בשר כבש או בשר בקר, ואילו בספרד – בשר חזיר.

הדגים בים התיכון כמובן מצאו עצמם מככבים על הצלחת בכל ארץ ים תיכונית, אבל בעוד שבישראל נשתמש בדגים כמו דניס ולברק, בספרד יעדיפו דג בקלה ופירות ים.

אז בואו נצא מהמקרו ונכנס אל המיקרו – אל המטבח הספרדי האותנטי ונבין אותו לעומק.

המטבח הספרדי הוא רב-גוני ומושפע מאוד מהתרבויות השונות שכבשו את ספרד לאורך ההיסטוריה. המשפיעים העיקריים על האוכל הספרדי היו המוסלמים ששלטו באזורים נרחבים בספרד במשך 800 שנה והביאו איתם מוצרים כמו אורז, אגוזים ותבלינים.

לפניהם – היוונים שהגיעו לאזור הכירו לספרדים את שמן הזית והענבים, והיהודים שהגיעו מישראל הכירו להם ירקות, סלטים ושאר מוצרים זולים וזמינים.

הפריצה הגדולה כמובן הייתה עם גילוי אמריקה בשנת 1492, כשצי האוניות של קולומבוס הביא לספרד עם מטען נאה של עגבניות, תירס, קקאו, פלפלים, אבוקדו, תפוחי אדמה ושאר ירקות אקזוטים.

המנה הלאומית של ספרד הפאייה, היא בדיוק המיקס התרבותי הזה המאפיין את המטבח הספרדי.

מהי הפאייה המפורסמת?

פאייה היא מחבת שטוחה, הגדלה לפי מספר הסועדים, ומורכבת בעיקר מאורז שהביאו המוסלמים, עם שלל תוספת מקומיות. חלזונות ופירות הים שהביאו הדייגים לצד חופיה של ספרד התווספו למנה, ובאזורים הרריים ופנימיים יותר כמו מדריד – התחלף הדג בבשר.

בקיצור, הפאייה היא מנה פשוטה, מנת פועלים יש לומר, שהמרכיב המרכזי בה הוא האורז, אולם היא מגיעה בשלל תצורות ותוספות בהתאם לאזור ולעונה, וזה מה שהופך אותה למעניינת וייחודית. לחזור מחופשה בברצלונה מבלי לטעום פאייה נהדרת, זה כאילו לא היית כאן בכלל!

אבל לפני שאתם רצים להזמין פאייה, חשוב להכיר מספר דגשים:

  1. לא קיימת מנת פאייה ליחיד. מספר האנשים המינימלי להזמנת פאייה הוא זוג, והמחבת גדלה על פי מספר הסועדים. מסעדה המגישה פאייה ליחיד היא בהכרח מלכודת תיירים.
  2. פאייה היא מנה יקרה. מנת פאייה טובה במסעדה איכותית לא תעלה פחות מ-15 אירו לסועד. כלומר- פאייה זוגית לא תעלה פחות מ-30 אירו. לא זול- אבל שווה.
  3. זמן הבישול של הפאייה הוא 20-30 דקות. על כן, על המלצר ליידע אתכם על זמן ההמתנה וימליץ לכם להזמין לבינתיים טאפאסים טובים לנשנש. במידה והפאייה הגיעה מהר- תדעו שמדובר בפאייה לא איכותית.
  4. .פאייה אוכלים בצהריים. אם מסעדה מציעה פאייה לארוחת ערב היא חשודה כמסעדה תיירותית. ראו הוזהרתם.
  5. פאייה תגיע תמיד עם פירות ים או בשר. פאייה צמחונית תמצאו ברוב המקרים רק במסעדות תיירים.

טאפסים

אז אחרי שהכרנו את הפאייה, נעבור למאפיין הבולט ביותר בקולינריה הספרדית, כי מה היא ספרד אם לא טאפאסים?! אז איך הייתם מגדירים טאפאס במילה או שתיים? סביר להניח שתגידו מנות קטנות, מנות ביס או מתאבנים. בהחלט ניתן לומר שכל התשובות נכונות. ומה זה בדיוק טאפאס? האם זה בשר? ירקות? גבינות? דגים? התשובה היא- הכל כולל הכל.

אחת השאלות הנפוצות של התיירים הישראלים היא ״מה זה טאפאס?״ ואני יכולה להבין את הבלבול שכן טאפאס הוא לא סוג של אוכל, אלא סגנון הגשה, כך שלמעשה כל דבר בעולם יכול להיות טאפאס כל עוד הוא מגיע כמנה קטנה, ולצד אלכוהול כמובן.

כמגוון מנות הטאפאס, כך מגוון הסיפורים והאגדות לגבי מקורו. אבל על דבר אחד מסכימים כולם- המילה טאפאס מגיעה מהמילה הספרדית טאפה- מכסה. לאורך ההיסטוריה השתרשה בספרד המסורת לכסות את כוס הבירה או היין בבגט או צלוחית קטנה עם פרוסת נקניק או גבינה.

מדוע עשו זאת? הסיבות הן רבות ומגוונותת כגון: למנוע מזבובים לצלול לכוס, לרפד את הבטן באוכל כדי לא להשתכר, להסוות את טעמו של יין מקולקל, וכדי שהאוכל המלוח יעורר את צמאונו של הלקוח ובכך להגדיל את צריכת האלכוהול של היושבים על הבר.

לא משנה מהי הסיבה הנכונה, מה שבטוח- טאפאס הוא המאפיין המרכזי של המטבח הספרדי. מדובר על מנות קטנות ולא יקרות המגיעות בשתי צורות הגשה: בצלוחיות קטנות או על בגטים המוצגים לראווה על הבר. סוג זה של טאפאס נקרא פינצ'וס ומקורו בחבל הבאסקים. הלקוח מעמיס את צלחתו בפינצ׳וס רבים ומגוונים, אוכל אותם – ורק לאחר מכן משלם על פי מספר הקיסמים. שווה לא? במקומות אותנטיים פינצ׳וס יעלה בין אירו לשני אירו- קטן, זול וטעים.

ומדוע הספרדים אוהבים כל כך לאכול מנות קטנות? משתי סיבות!

  • הסיבה הראשונה כשאנו מתיישבים במסעדה אנו בדרך כלל נרים תפריט, נדפדף בו זמן מה ונזמין בדרך כלל מנת פתיחה ומנה עיקרית. הספרדים רואים בזה משהו מאוד משעמם וטוענים (ובצדק) שכאשר מזמינים הרבה אבל בקטן- אפשר לטעום בערך את כל התפריט וככה נוצרת חגיגה של טעמים בפה!
  • הסיבה השניה היא שלדעתם, להזמין מנה רק לעצמך זה מאוד בודד. ברגע שמניחים את כל הטאפאסים במרכז השולחן זה הופך את החוויה לפעילות הרבה יותר חברתית ומגבשת. ממש כמו מזטים במסעדה ערבית. האמת- שהם צודקים לגמרי.

חמון

קוראיי המכובדים, אי אפשר לדבר על אוכל ספרדי מבלי להזכיר את החמון.

החמון הוא ללא ספק מנת הדגל של ספרד ואפשר לומר שזה המאכל הלאומי איתו מזוהים הספרדים יותר מכל. במידה וכבר ביקרתם בברצלונה או בכל עיר אחרת בספרד אני בטוחה שנתקלתם בו.

הספרדים ממש סוגדים למאכל הזה עד כדי כך שאפשר אפילו למצוא ברחבי ספרד מוזאוני חמון, שאין להם שום קשר למוזיאון מלבד הכבוד שנותנים לו. אלו הן חנויות עם רגלי בשר חזיר התלויים אחר כבוד מהתקרה, והאמת שזה לא מחזה כזה מלבב, במיוחד לשומרי מסורת וכשרות.

סוג החזיר ממנו מכינים את החמון המפורסם נקרא ״חזיר איברי״, ותזונתו העיקרית הם בלוטי אצטרובלים המשפיעים מאוד על טעמו של הבשר.

לאחר השחיטה של החזיר מתחיל תהליך השימור של החמון, שיכול לקחת בין שנה לשלוש שנים!

חמון ניתן לקנות בפרוסות כמו פסטרמה, אבל משפחה ספרדית מקומית לרוב תקנה רגל שלמה, תניח אותה על מתקן מיוחד במטבח ותפרוש לעצמה את החמון.

מי מכם שאין לו בעיה עם כשרות – פרוסת חמון על חתיכת בגט עם גבינה ושמן זית – זה פשוט חלום.

אלכוהול

אי אפשר לדבר על קולינריה ספרדית מבלי לדבר על אלכוהול. כי אם יש מרכיב שהוא בעיניי המרכזי ביותר בתזונה הספרדית הוא כמובן היין.

את המשפט ״יין ישמח לבב אנוש״ לקחו הספרדים צעד אחד קדימה. כי אם תהיתם לעצמכם מדוע הספרדים נראים כל היום כאלה שמחים ומאושרים, ולמה הם נטרקים לסייסטה כל יום אחרי ארוחת הצהריים, הסיבה היא שאין יום ואין ארוחה בספרד ללא בקבוק יין על השולחן.

מאז שעברתי לגור בברצלונה הבנתי די מהר שהספרדים למעשה אוכלים רק כדי שיהיה לאלכוהול במה להיספג. מה גם, שספרד היא המדינה שבה האלכוהול הוא הזול ביותר מכל מדינה אחרת באיחוד האירופי.

מוכנים לשמוע קצת מחירים? רק אל תתבאסו. אז בברצלונה: מחירה של כוס יין בבר או מסעדה נע בין 3 אירו ל- 4.5 אירו.

ומה לגבי בירה? בירה תעלה בבר או במסעדה בין אירו וחצי ל- 2.5 אירו. אז מה הפלא שהם שותים כל היום? אין ספק שיין הוא מרכיב מרכזי בקולינריה הספרדית וכיום, ספרד נחשבת בעיני רבים כאחת מארצות ייצור היין המעניינות והדינמיות ביותר.

מעבר לזה – לספרד שטח הכרמים הגדול ביותר בעולם! ויחד עם איטליה וצרפת הן מייצרות כ-45% מתפוקת היין בעולם.

סנגרייה

משקה טיפוסי מקומי שהוא נגזרת של היין הוא כמובן הסנגרייה, ואנפץ לכם עכשיו אולי איזה מיתוס, אבל הסנגרייה הספרדית היא בהכרח מוגשת קרה עם קרח, כיאה למדינה ים תיכונית וחמה.

הסנגרייה הוא משקה אלכוהולי פופולארי בספרד. לצורך העניין נקרא לו פונץ׳ המבוסס על יין ופירות חתוכים ובדרך כלל ילוו אותו מרכיבים אחרים כמו תבלינים, סוכר מיץ תפוזים או ברנדי. הוספת התבלינים ליין מעניקה ליין האדום צבע עז עוד יותר ועל כן משמעות השם סנגרייה מגיעה מהמילה הספרדית Sangre – דם.

אבל לפני שאתם מתיישבים באיזה בר בברצלונה, יש משהו חשוב שאתם צריכים לדעת. לא נהוג להזמין כוס של סנגרייה, אלא קנקן. אז אם אתם רוצים להרגיש כמו המקומיים, תרימו את היד גבוה, תקראו למלצר ותגידו לו ״אני רוצה חרא של סנגרייה פור פאבור״, כן כן- חרא! כי חרא בספרדית זה ג׳ארה- קנקן, ומיד תקבלו חרא גדול ויפה כזה של סנגרייה. ואיכשהו למרות השם- הטעם נפלא!

קאווה

נסיים את הבלוג שלנו עם משקה אחרון חביב – שהיא גאווה קטלאנית לאומית- הקאווה כמובן. בוא נעשה רגע סדר בדברים. אני בטוחה שיצא לכם לשתות כמה פעמים בחייכם יין מבעבע וקראתם לו בטעות "שמפניה", אבל על פי החוק הבינלאומי, יין מבעבע יכול להיקרא שמפניה רק אם יוצר בחבל שמפיין שבצרפת. כל השאר יקראו יינות מבעבעים.

בשנת 2001 עשה משקה הקאווה הקטלאני את הבלתי יאומן והדיח את השמפניה הצרפתית מראש מצעד המכירות של היינות המבעבעים. איך ייתכן? בגלל מחירו הידידותי כמובן.

המבעבע הקטלאני אולי יוקרתי פחות ובוודאי זול בהרבה מאחותו השמפנייה הצרפתית, אבל הקאווה- המיוצר בברצלונה ובסביבתה, מביא הרבה כבוד לקטלאנים.

מה שכיף זה שברצלונה מציעה שפע של "ברי קאווה". יש ברים שהקאווה הוא המשקה היחיד המוגש בהם ולרוב הוא מוגש עם מגוון מנות טאפאס נפלאים. כל שנותר לי לומר הוא לחיים, ואחרי שפתחתי לכם את התאבון, לא אשאיר אתכם בלי המלצות על מספר מסעדות משובחות בברצלונה.
בתאבון!

מסעדות מומלצות בברצלונה:

בר טפאס- El Xampanyet – הוא אחד מהברים הידועים ביותר בברצלונה, וללא ספק הפופולרי ביותר ברובע ״אל בורן״. הממסד המשפחתי המיתי, המנוהל כיום על ידי הדור השלישי, הצליח לשמר את כל אישיותו מאז נוסד בשנת 1929.

כתובת: Carrer de Montcada, 22, בשכונת בורן ממול למויזאון פיקאסו

אל קים EL QUIM – בר-מסעדה בשוק לה-בוקריה. שלל בר-המסעדות הנמצאות בלה-בוקרייה יכולות לתת רושם של מלכודות תיירים יקרות ללא תמורה הולמת, אולם מסעדת אל-קים היא פנינה בתוך ים של המולה ובה מנות פשוט מעולות ממש בתוך לב שוק האוכל המהולל.

כתובת: Mercado de La Boqueria, La Rambla 91.

סיודד קונדאל Ciudad Condal – על אף שסיודד קונדל היא המסעדה המתויירת ביותר בברצלונה, מספר המקומיים המגיעים אליה מוכיח עד כמה היא שווה. ככה זה כשכל מנה בפני עצמה משובחת ונפלאה. המיקום האידיאלי שלה הוא זה שמושך אליה את כל התיירים, כ- 3 דקות הליכה מכיכר קטלוניה, ותזהו אותה בקלות לפי התור הארוך בכניסה. אל תתייאשו- שווה את ההמתנה.

כתובת: Rambla de catalunya 18

סרווסריה קטאלנה Cerveseria Catalana – לסרווסריה קטלאנה רזומה מרשים ותמצאו בה טפאסים איכותיים, טריים וטעימים בטירוף. אם תגיעו בשעות העמוסות קחו בחשבון שתצטרכו להמתין כשעה (במקרה הטוב) כדי לקבל שולחן. אין ספק שסרווסריה קטלאנה היא מסוג המסעדות שאחרי שסועדים בה פעם אחת מתכננים כבר את הביקור הבא.

כתובת: Carre de Mallorca 236

La Alcoba Azul בלב ליבו של הרובע הגותי ממוקמת אחת ממסעדות הטפאסים האהובות עליי ביותר בברצלונה. המקום הוא בר-מסעדה קטנטן, רגוע ונעים, המציע לא רק את מיטב
הטפאסים, אלא גם את מיטב הקוקטיילים הטובים ביותר באווירה אותנטית ואינטימית.
שווה שווה שווה.

כתובת: Carrer de Salomo Ben Adret 14.

אוכל כשר בברצלונה:

אם פירות ים ושאר מאכלים לא כשרים בעייתים לכם- אל דאגה! בברצלונה הקוסמופוליטית יש לא מעט מסעדות כשרות, טבעוניות וצמחוניות! אז הנה כמה מהן:

מכבי- MACCABI  מסעדת מכבי היא מסעדה בשרית כשרה האהובה מאוד על הישראלים וממומקמת ממש על שדרת הראמבלה. במסעדה תוכלו למצוא בשרים, עוף, דגים, סלטים ואפילו אוכל ספרדי כמו פאיילה וטפאסים.

כתובת: La Rambla 79.

אילנס בורגר – ILAN'S BURGER BAR מסעדת אילנס׳ בורגר בר היא מסעדרה בשרית כשרה ומעולה הנמצאת ממש מספר צעדים מכיכר קטלוניה ומהראמבלה.

בתפריט תמצאו טאפאסים, מנות בשר, ארוחות לילדים, קינוחים וכמובן ההמבורגר האולטימטיבי- שילוב של בשר אנטריקוט משובח ובשר בקר.
במסעדה מציעים כמובן גם בירה מהחבית, ואת הסנגרייה הספרדית המפורסמת בגרסה הכשרה והטעימה להפליא.

כתובת: Carrer dels Tallers, 6.

חומוס ברצלונה – HUMMUS BARCELONA אין ספק שמדובר בחומוס הכי טוב בברצלונה! המקום בבעלות זוג ישראלים ומציע אוכל ישראלי טעים ואיכותי. על אף שזאת לא מסעדה כשרה, אין מה לדאוג כי היא צמחונית לגמרי. בין המנות בתפריט תוכלו למצוא קוסקוס, שקשוקה, סביח וסלטים מעולים.

כתובת: Carrer de Valencia 227.

פלאפל מעוז – MAOZ FALAFEL אמנם למקום אין תעודת כשרות, אך המקום מגיש מוצרים טבעוניים בלבד. המסעדה הקטנטנה נמצאת ממש בסמוך לשדרת הראמבלה ופתוחה עד השעות הקטנות של הלילה.

כתובת: Carrer de Ferran 12.

הפלאפל של שני – שני המקסימה עם החיוך הגדול פתחה את דוכן הפלאפל שלה ממש בתוך שוק לה-בוקרייה. לפלאפלייה תעודת כשרות והפלאפל-כמו בארץ. אז אם עברתם בשוק ומתוך המבחר הרחב מתחשק לכם דווקא אוכל ישראלי-קפצו לדוכנה של שני.

כתובת: ממש בתוך שוק לה-בוקריה, דוכן מספר 133-134.

טיול מודרך בברצלונה:

מידע על כותבת הבלוג: ליאנה קציר היא מדריכת טיולים והבעלים של חברת ברצלולה – סיורים חינמיים ועל בסיס טיפ בעברית. בין היתר ברצלולה מציעה סיורים קולינריים משובחים! ליצירת קשר, מידע נוסף והזמנת סיורים:

כתיבת תגובה

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
דילוג לתוכן